Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


Всичко за служебните ПОДАРЪЦИ

Подарък Съвет от нас: www.superpodaraci.mymall.bg Оригинален Подарък - Интересен Подарък

Всичко за служебните подаръци

В някои държави съществуват закони, определящи стойността на “служебните” подаръци. Например, че всеки бизнес-подарък на стойност над 50$ трябва да бъде деклариран. Затова в тези държави бизнес-партньорите традиционно подаряват един на друг подаръците на стойност от 30 до 50$. Разбира се, по-скъпите подаръци също се подаряват, но те обикновенно остават за фирмата.

В България този въпрос не се определя от никакво законодателство. И все пак, добре е да се спазват някои правила, за да не изпадате в неудобно положение.

Планирайки своят “подаръчен” бюджет всяка фирма рано или късно започва да прави списък с най-важните клиенти, партньори и, разбира се, сътрудници, за които трябва да бъдат подготвени подаръци. Колкото по-дълъг е този списък, толкова по-разнообразен става списъкът със самите подаръци. Наистина, не можете да подарявате едно и също на вице-прецидента на банката-партньор, на служителя в отдел “Маркетинг” и на главния счетоводител. Но, служебните подаръци, все пак, имат няколко общи характеристики.

Основни правила за служебните подаръци

Избирайки подаръците трябва да спазвате някои правила. Така, служебния подарък следва да бъде:

  • Траен (да се ползва дълго време така, че този който го е получил ще го гледа и спомня за Вашата фирма);

  • Атрактивен (Трябва да се различава от другите подаръци: да бъде по-скоро по-оригинален, а не по-скъп);

  • Да напомня за този, който го е подарил (да притежава емоционално послание);

Идеята на бизнес подаръка трябва да бъде следната: “Със сигурност да има полза, но да не напомня за работа”. Подаръците стават оригинални веднага, щом тяхната функционалност позволява те да бъдат използвани извън офиса: ключодържател-нож, комплект аксесоари за пътуване и т.н.

По-скъпите подаръци, могат да бъдат предмет на увлечение (хоби) на човека, на когото се подаряват.

Как да избирате подаръците

Най-удачния начин на действие е да направите предварителен списък. Ако трябва да поздравите голям брой хора, можете 2-3 месеца преди тържеството да се обърнете към някоя специализирана фирма за сувенири. Изберете тази, която предлага голямо разнообразие от подаръците и където ще можете да поръчите опаковки с логото на Вашата фирма.

Избирайки подарък трябва да отчитате статута на човека, на когото ще подарявате. Съществуват три основни групи подаръци, в зависимост от статута:

1. Подаръци за VIP-персони;
2. Подаръци за партньори;
3. Подаръци за служители.

Всяка от групите има своята специфика и цена.

Подаръци за VIP-персони

Тези подаръци се избират с повишено внимание, защото се предназначават за хората, които са много важни за Вашата фирма. Обикновенно в тази група влизат ръководителите на фирмите-партньори и обслужващите Ви банки, държавните служители и политическите лица. С други думи, хората от които може да зависи успехът на Вашата фирма.

Избирайки подаръците за посочената група следва да се отчитат много фактори, в това число и личните предпочитания на хората.

Проблемът на VIP-подаръка е факта, че човекът намиращ се на такова ниво, обикновенно вече има всичко и е много трудно да бъде изненадан. Затова, колкото и да е странно, добре действа следното правило: колкото по-безполезен и оригинален е подаръка – толкова по-добре той ще бъде възприет. Например, кована везна с метални гири, антикварна книга или произведение на изкуството. В последния случай трябва предварително да проучите вкусовите предпочитания на адресата.

Освен това, за добри подаръци се смятат дизайнерските аксесоари за алкохол, украсени със сребро или друг метал. Това може да бъде поставка за бутилка или комплекти за сервиране на виното. Тези неща придават изисканост на всеки неофициален или официален прием, където се сервира алкохол.

Върху VIP-подаръците задължително трябва да бъде нанесен надпис от вътрешната страна на предмета или върху специална метална или дървена поставка. Сериозна грешка е, ако върху самия подарък ще изпишете името или логото на Вашата фирма. Този подарък няма да може да бъде излаган на видно място, защото няма да бъде коректно някой да слага “за пред хората” чужда реклама.

Стойността на VIP-подаръците обикновенно започва от 100 лв. и нагоре. Те се купуват отделно за всеки отделен случай.

Подаръци за бизнес-партньори и клиенти

Следващата група подаръци са за мениджърите от средно ниво в иерархията. Такива подаръци се подаряват от един мениджър на друг мениджър от същото или по-ниско ниво в чужда фирма.2

Броят на партньорите от същото ниво е средно около 20 за всеки мениджър. И на всичките тези 20 души понякога трябва да подарявате нещо. Следователно, трябва да имате под ръка определен асортимент от подаръци на стойност от 20 до 100 лв. От тях ще избирате подарък в зависимост от нивото на отношенията Ви с партньора.

Тези подаръци могат да се поръчват в специализираните фирми, занимаващи се с продажбите на подаръци. Но и в този случай трябва да имате поне капка оригиналност – не е добре да подарявате омръзналите офис-принадлежности или чаши. Това могат да бъдат оригинални чадъри, офис-радиа, визитници, комплекти аксесоари за път, албуми. Между другото, в момента е модерно да се подаряват и сувенири за офис – всякакви фигурки, които могат да се сложат върху бюрото.

За разлика от подаръците от първата група, тези могат да имат лого на Вашата фирма – стига то да не е много голямо.

Подаръци за служителите на фирмата

Обикновено подаръците за служителите на фирмата се избират и подаряват от мениджърите от по-високо ниво или тяхните близки помощници. Стандартното предпочитание в случая са нещата, които служителите ще ползват всеки ден в своята работа. Какво е нещото, което ще се използва всеки ден? Разбира се, офис-принадлежностите! Друг въпрос е, че служителите не винаги искат да получат точно такива подаръци. Логиката на мениджъра е ясна – трябва да се намери нещо оригинално, но не много скъпо (служителите могат да бъдат доста на брой).

Ако наистина се грижите за своите служители, можете да направите анонимно запитване и да разберете какво те биха искали да получат като подарък в рамките на определена сума. Можете да посочите няколко възможности за избор – нека всеки да избере това, което ще го зарадва! Някой ще се зарадва на комплект аксесоари за баня, друг пак ще се радва да получи комплект за игра на тенис. Не трябва да се затваряме в рамките на живота ни в офиса.

Още една добра идея за подарък са гумените сувенири от колекциите “анти-стрес”. Това са фигурки, кубчета и други подобни, които са предназначени „за мачкане”. Когато някой се стресира в работата, той може да “мачка” фигурката и по този начин да “изпуска парата”.

Ако не можете да си позволите да купите дори гумените играчки за коледните подаръци на екипа си, зарадвайте ги на коледното тържество с маски, изкуствените носове и “рогчета” и т.п. Дребно нещо, но е приятно!

Искаме да Ви отбележим следното: колкото и да е приятно да получиш допълнителен почивен ден или допълнителна премия, те все пак не могат да се равняват с един истински подарък! Вашите служители няма да се откажат да ползват почивния ден, но ако не получат „истински” подарък, ще Ви смятат за невнимателен и груб човек, който дори една картичка за своя служител не може да напише.

Спецификата на подаръците за бизнес-жени

Никога не бива да забравяте, че всяка истинска жена остава такава, дори и да ръководи корпорация. Подаръците, които подарявате за делова жена, трябва да имат „дамска” насоченост.

Например, удачно е да се подаряват принадлежностите за маникюр в кожени калъфки. Този подарък се смята за универсално дамски. Една жена-ръководител винаги ще намери как да ползва комплект от чанти за пътувания или комплект от няколко различни по големина портмонета. Добър подарък е копринен шал от известна фирма.

Вазите, лампите и часовниците трябва да избирате, отчитайки вкуса на жената. Ако не го познавате добре – не рискувайте, а подарете нещо по-универсално. Добър подарък остава и сувенир в етнически стил, който може да се сложи и в офиса и в дома.

Имайте предвид, че не е прието да подарявате на бизнес-дама парфюмерия, козметика, дрехи. Тези неща всяка дама си избира сама.

Как да връчвате подаръците

Каква е церемонията за връчването на подаръците? Разбира се, процедурата ще зависи от статута на човека на когото подарявате, но има и общи неща.

Подаръкът не е рушвет и трябва да бъде връчен публично! Трабва да кажете няколко думи за Вашата благодарност и признателност на човека. Добре е да посочите, защо сте избрали точно този подарък. Пожелайте нещо добро от името на Вашата фирма. Тук можете да се пошегувате леко.

Празниците не са чести в нашият живот – поздравете хората така, че да им стане приятно и да го запомнят за дълго.

Заключение

Не оставяйте избирането на подаръците за последния момент. Няма да имате нито време нито възможности да изберете нещо подходящо, на добра цена и обмислено от Вас.

Ще имате празник след два-три месеца? Започвайте да избирате и да купувате подаръците още сега!


www.karierist.com