Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


Подарък за Шефа

Трябва ли да включиш шефа в списъка с подаръци за празниците?
BestJobs, 2008-12-11


Мислил ли си да включиш шефа към хората на които ще подариш подаръци тази година?

Специалистите съветват да помислиш внимателно преди да предприемеш такава стъпка. Ако ще подаряваш нещо на шефа първо помисли каква е ползата за теб от такова действие. Приготвили сме ти един списък с неща които да имаш предвид преди да започнеш да мислиш за подаръка.

Проучи въпроса
Да купуваш подарък на шефа е същото като всеки друг работен проект. Разучи каква е практиката на подаряване подаръци в офиса.
  • Подаряват ли се подаръци на шефа?
  • Ако да, какви са?
  • Дали подаряването някога е имало последствия за някой от колегите ти и ако да, какви?
Не поставяй шефа в неудобно положение
След като си наясно с традицията помисли за начина по който искаш да поднесеш подаръка си. Ако наскоро си искал услуга, по-добре се откажи от идеята за подаръка, защото съществува риск да бъде приет като желание от твоя страна да извлечеш ползи от действието си. Не карай шефа си да се чувства неудобно.

Бъди искрен
Най-добрата причина да подариш подарък на шефа е за да му благодариш за отношението му през годината. За това, че се е доверявал на преценката ти, че ти е давал съвети за кариерата ти.

Не го прави твърде лично
Най-неподходящите подаръци за шефове са скъпите или лични такива. Основно правило според експертите по бизнес етикет е да не се подарява нещо, което да се докосва до тялото. Така че ако си мислил за облекло или парфюми, забрави тези идеи. Дори цвете може да бъде възприето като прекалено лично и да накара колегите ти да шушукат.

Намали разходите
Най-добрия начин да поднесеш на шефа подарък е да се вземе нещо от целия екип. Така ако всеки даде по някаква сума може да подарите на шефа ваучер за любимия му ресторант или да му вземете нещо по-скъпо. По този начин никой няма да бъде обвинен в подмазвачество, а всички ще споделят празничното настроение.

Ако този вариант не те устройва, помисли за нещо евтино и интересно: домашно приготвено сладко, вино собствено производство, сладки приготвени от теб са все начини да покажеш коледно настроение без да прекрачваш границата.

Не третирай шефа като роднина
Това, че си подариш на шефа подарък съвсем не означава, че той също ти дължи такъв. Също недей се чувства задължен ако шефа ти подари нещо. Да бързаш да отвърнеш поднасяйки подарък на този, който ти е подарил вече нещо може да изглежда като принуда да отвърнеш на жеста.

Всичко което тряба да направиш, когато получаваш подарък е да изкажеш благодарност.
 Избирането на подарък за началника е като купуването на костюм – важно е да е представителен. Същевременно колкото по-скъп е, ще направи по-добро впечатление, а ако е подбран и съобразно изисквания и вкуса на бъдещия си собственик – успехът е гарантиран.

 

Ако сте поканени на празник на прекия си ръководител, с когото работите съвместно и се познавате добре, изборът няма да ви затрудни – подберете нещо според вкуса му, семейното му положение и хобитата. Отдавна вече не е нужно да се съобразявате със свободното му време, в случай че искате да подарите услуга, вместо вещ – ваучерите за масаж, спа процедура или карта за фитнес са достатъчно гъвкави и за най-натоварения график.

 

В случай че празникът, на който сте поканени, е организиран от по-висшестоящ от прекия ви началник, от човек, с когото не работите често, не сте излизали в неформална обстановка и не сте контактували извън офиса, то е добре да заложите на стила и качеството на подаръка. Ако има кой да ви даде съвет така, че да подберете нещо, което ще е и полезно – ще пристигнете на партито идеално подготвен. А за подаръка има редица възможности – важното е да не се сещате в последния момент, защото освен качество и стил, той се нуждае и от красива опаковка, която прави голямо впечатление и за нея също е нужно време.

 

Ако все пак не познавате човека толкова добре, че да подберете нещо конкретно за нуждите му, съществуват множество варианти, с които да се измъкнете от неудобната ситуация да подарите нещо ненужно, сувенир или евтина картина. За добрия избор естествено е полезна всякаква допълнителна информация, но дори и да не разполагате с такава, стилният и красив подарък е достоен да заеме всяко място.

 

Универсален избор при подарък за мъж е бутилка алкохол – най-често вино или уиски. Сега тези бутилки вървят в комплект със стилен кожен калъф и една или две чаши. Бутилката може да се добави допълнително, не е нужно да взимате тази от комплекта, а с качествен и скъп алкохол можете да трогнете и най-строгия си началник.

 

Стандартните комплекти от пура, кутия за съхранение и пръстен за рязане вече се намират и в допълнение с пепелник от дървена и позлатена част, а за тези, които не са почитатели на пурите, има компактен бар-сет, който може да задоволи всеки изискан вкус и претенции.

 

Ако залагате на кожените изделия като чанта за лаптоп или документи, имайте предвид, че евтините и изкуствени стоки лесно разкриват ниската си цена по хастара и вътрешните елементи, ето защо по-добре се ограничете в размера на подаръка, вместо да се изложите с нещо, което ще се разпадне при второто носене на пример.

 

Картина, статуетка или аксесоар за бюрото може да подарите, в случай че сте запознати с интериора и обзавеждането. За подобен вид изненада се предлагат както по-екстравагантни дървени или бамбукови декорации, така и класически по форма и цвят допълнения към интериора на помещението.

 

В краен случай, ако човекът, на чието парти сте поканени, не е близък или познат, а просто формален повод, то тогава нищо не пречи да заложите на класическия комплект с луксозна писалка, химикалка и визитник, които могат да бъдат съчетани с други аксесоари за бюро.

 

style.investor.bg