Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


Подаръци за чужденци

Моят началник непрекъснато пътува в чужбина. Всеки път се налага да се подготвят подаръци за клиенти и партньори, при които отива. Моля, помогнете ни в избора. Има ли подходящи и неподходящи подаръци според бизнес етикета?
М.И., София

Когато избираме подаръци за чужденци, е важно да се съобразим с културата на страната, от която са те. Добре е да се придържаме към английската поговорка "Не носете въглища в Нюкасъл"**. С други думи, избягвайте да подарявате неща, с които страната е известна, като например вино във Франция, Италия или Испания, шоколадови изделия в Швейцария, водка в Русия и Полша, ножици във Финландия, сребърни предмети в Мексико, кожени изделия в Бразилия или Уругвай.

Важно е да знаете, че не бива да се подарява часовник на китаец (според китайските поверия той носи нещастие), остри предмети в Япония (японците ги свързват със сепуко), предмети от телешка кожа в Индия (кравата е свещено животно в Индия), парфюм на жена в арабските страни (религията забранява използването на алкохол под всякаква форма, а в парфюмите има алкохол).

В азиатските страни символиката има голямо значение. Така например японците не обичат да получават подарък, състоящ се от четири или девет части, тъй като според тяхната култура числата четири и девет носят нещастие. За сметка на това чифтът носи късмет. В Китай подходящ новогодишен подарък са парите. Те трябва да са четна сума, банкнотите - нови и непременно четен брой и сложени в червен плик. Червеният цвят за тях е на късмет, а розовият и жълтият са цветове на щастието.

Опаковките също са важни. В Германия например много държат подаръците да са красиво опаковани. Не пренебрегвайте цвета на опаковката - в арабските страни трябва да се избягва зеленият, защото това е цветът на знамето на Саудитска Арабия; в страните от Южна Америка - черното и розовото (тези цветове се използват само през Страстната седмица), в Китай - черното, бялото и синьото са цветовете, които носят нещастие.

Внимавайте как поднасяте подаръците. Например в арабския свят подаръкът се подава с дясната ръка и никога с лявата (според мюсюлманската религия лявата ръка се използва за хигиенни нужди). В Япония, Китай и Хонконг поднесете подаръка с двете ръце едновременно. Не се изненадвайте, ако азиатският ви партньор не приемат жеста ви веднага - в Азия получателят на подарък го приема едва след като му го предложите три пъти.

 * Кристина Крънчева е завършила швейцарското училище за етикет и международен протокол Institut Villa Pierrefeu. Има лиценз за консултант по корпоративен етикет и международен протокол от The Protocol School of Washington®, САЩ. Фирмата "СМ консултинг" ЕООД организира обучения. Можете да пишете на e-mail: etiket@capital.bg