Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


При делово посещение

Подаръци и цветя при делово посещение


Навсякъде по света, хората занимаващи се с бизнес дела споделят определен брой правила и условности, които определят поведението на всеки в живота и обществото. Тези правила формират, това което наричаме учтивост, благоприличие, добри маниери или още бизнес етикет. Тези правила улесняват отношенията между хората, като допринасят за създаването на една хармония в деловите кръгове. Те дефинират какво се очаква да се направи, какво е забранено и какво е позволено в определени ситуации. Диктуват задълженията на всеки в йерархията на обществото, между мъжете и жените най-общо казано. Често тези правила позволяват да се установи за дадена личност мястото й по отношение на нормата: игнорирането й говори за липса на образованост и обратно съобразяването с благоприличието говори за наличието на определени положителни качества.
Хората занимаващи се с бизнес отдавна са разбрали, че техническите и търговски познания не са достатъчни за добри резултати в динамичния бизнес климат. Днес всеки се нуждае не само да бъде талантлив в своята област, а също и да бъде човек с приятно поведение при общуване в обществото, със знания относно бизнес етикета както и в управлението на впечатленията за своята личност, които да прилага ежедневно. Всеки се гордее със себе си, когато успее да се отличи с най-доброто.

Доброто впечатление в деловите контакти, зависи от степента на познаване правилата на бизнес етикета и международния протокол. В комбинация с демонстрация на професионализъм, те са начинът за открояване от конкуренцията.
Бизнес етикетът е съвкупност от норми на поведение в работна среда.
Международният протокол регламентира поведението при общуване с делови партньори от различни култури.
Само знанията в тези две области ще ни освободият от притеснението, когато ни поднесат омар или артишок на делова вечеря. И няма да се чудим как да посрещнем гостите на фирмения коктейл, какъв подарък е подходящ при различни делови посещения или как да изглежда корпоративната ни картичка. Няма да ровим в интернет, когато получим покана за прием със забележката “Black tie” или „R.S.V.P.”
Познаването и спазването на бизнес етикета и международния протокол ще ни помогне да усвоим формата, без която никой няма да забележи съдържанието.


Настоящата курсова разработка е свързана с изследването на поднасянето на цветя и подаръци при делови посещения, за това ще се спрем подробно на тях:

1) Получаване и поднасяне на подаръци в различните страни

Когато избираме подаръци за чужденци, е важно да се съобразим с културата на страната, от която са те. Добре е да се придържаме към английската поговорка "Не носете въглища в Нюкасъл". С други думи, избягвайте да подарявате неща, с които страната е известна, като например вино във Франция, Италия или Испания, шоколадови изделия в Швейцария, водка в Русия и Полша, ножици във Финландия, сребърни предмети в Мексико, кожени изделия в Бразилия или Уругвай.

САЩ
Много фирми имат вътрешна заб¬рана за получаване и даване на подаръци.

Австрия
В Австрия подаръци се подаряват на близки приятели и роднини при специални поводи. В деловия свят това се прави по-рядко.

Германия
Покани за гостуване в дома са рядкост, практикуват се обикновено на по-високо ниво и са израз на особено внимание. Ако ви поканят в дома, бъдете точни. Носете малък, но не скъп подарък. В Германия много държат подаръците да са красиво опаковани. Цветята трябва да са нечетен брой, но не 13. Трябва да се избягват червени рози, защото те символизират романтични намерения, а калите и белите хризантеми се ползват за погребения. Букетът се поднася разопакован.

Италия
По принцип не е прието да се подаряват подаръци при първа делова среща. По-добре е да изчакате вашите домакини да направят това. Подаръците не е необходимо да са скъпи, но трябва да са качествени и елегантно опаковани, но не в черна или пурпурна хартия (черното се свързва с траур, а пурпурното - с лош късмет). Ако сте решили да подарите вино, то непременно трябва да е качествено. Избягвайте подаръци с логото на фирмата ви.

Русия
Малкият подарък е приемлив. Понякога руснаците първоначално отказват подаръка и затова го предложете отново. За предпочитане е подаръкът да е оригинален, но трябва да е адекватен и на повода, и на ранга на този, на когото го подарявате. Цветята са добър подарък за жени. Не подарявайте жълти цветя, а червените цветя, както в много други страни по света, са с романтичен подтекст и затова е препоръчително да се избягват.

Гърция
Подаряването на подаръци в Гърция е прието и при всякакви поводи, но тъй като се очаква реципрочност, препоръчително е подаръкът да не е с голяма стойност, за да не поставите получателя му в неудобно положение.

Египет
Това е мюсюлманска страна, поради което добра идея за подарък е компасът - той е полезен за определянето на посоката на молитвата - Мека. Не пренебрегвайте цвета на опаковката на подаръците - в арабските страни трябва да се избягва зеленият, защото това е цветът на знамето на Саудитска Арабия

Индия
Голяма част от индусите са вегетарианци, имайте го предвид, затова кожените изделия за подаръци не са добра идея в Индия това важи с особена сила за предмети от телешка кожа (кравата е свещено животно в Индия). По принцип е прието да се дават подаръци като израз на приятелство, но не при първата среща.

Бразилия
Избягвайте цветове като черно и пурпурно за опаковки на подаръци, защото бразилците ги свързват с траур. Не давайте скъп подарък и при първа среща, защото ще се възприеме като подкуп. Добра идея за подаръци са качествено вино или уиски, маркова писалка. При покана в дома на партньор, в случай че не сте донесли цветя или малък подарък за домакинята, изпратете цветя на другия ден с благодарствена картичка.

Великобритания
Подаръци по принцип не е прието да се подаряват.

Китай
Важно е да знаете, че не бива да се подарява часовник на китаец (според китайските поверия той носи нещастие). В Китай подходящ новогодишен подарък са парите. Те трябва да са четна сума, банкнотите - нови и непременно четен брой и сложени в червен плик. Червеният цвят за тях е на късмет, а розовият и жълтият са цветове на щастието. Опаковките на подаръците трябва да са съобразени с местните традиции - черното, бялото и синьото са цветовете, които носят нещастие.

В Япония, Китай и Хонконг поднесете подаръка с двете ръце едновременно. Не се изненадвайте, ако азиатският ви партньор не приемат жеста ви веднага - в Азия получателят на подарък го приема едва след като му го предложите три пъти.

Япония
Не бива да се подаряват остри предмети в Япония (японците ги свързват със сепуко). В азиатските страни символиката има огромно значение. Японците не обичат да получават подарък, състоящ се от четири или девет части, тъй като според тяхната култура числата четири и девет носят нещастие. За сметка на това чифтът носи късмет.

Република Корея
Прието е да се правят подаръци, но не трябва да са скъпи. Те трябва да са добре опаковани. Не подарявайте предмети, произведени в Азия, както и остри предмети (ножове). Подаръци се подават и приемат с две ръце и не се отварят при получаването им. Избягвайте тъмночервения цвят и числото 4, тъй като те се свързват със смърт¬та.

Кувейт
Подаръците по принцип се разменят в семейството и между приятели. Не се препоръчват подаръци, изработени от свинска кожа, парфюми, съдържащи алкохол (продават се специално произведени за арабските страни), остри предмети, сувенири или печатни материали, изобразяващи кучета или човешко тяло. Ако сте мъж и трябва да направите подарък на жена, трябва да го подарите от името на съпругата си, майка си или дъщеря си, но не и от ваше име. Не се подарява парфюм на жена в арабските страни (религията забранява използването на алкохол под всякаква форма, а в парфюмите има алкохол). Подаръците се приемат с две ръце и не се отварят веднага. Внимавайте как поднасяте подаръка - в арабския свят подаръкът се подава с дясната ръка и никога с лявата (според мюсюлманската религия лявата ръка се използва за хигиенни нужди).

Унгария
Подаръците не са задължителни, но ако все пак решите да направите подарък, не поднасяйте вино. Ако подарявате цветя, избягвайте лилии, хризантеми или червени рози. Цветята трябва да са нечетен брой, но не 13.

Румъния
Ако сте поканени в дома на вашите партньори, носете малък подарък или цветя за домакинята и бутилка качествено уиски или коняк за домакина. Подаръкът трябва да е опакован. Получателят невинаги ще го разопакова във ваше присъствие.

Чехия
Ако бъдете поканени в дома на ваш партньор, трябва да приемете това за голяма чест, тъй като такива покани са нещо извънредно. Поднесете някакъв малък подарък, като например цветя за домакинята (но не кали) или кутия шоколадови бонбони. За домакина можете да носите бутилка качествено уиски или коняк. Подаръците трябва да са опаковани и се разопаковат при получаването им.

Сърбия
Ако вашите партньори ви поканят в дома си на вечеря, носете малък подарък за домакинята и бутилка коняк или уиски за домакина.

Испания
Подаръците не присъстват задължително в испанската делова култура и може да се разменят в края на успешно приключили преговори, но не и при първата среща. Подаръкът трябва да бъде по-скоро символичен и не бива да е скъп, за да не създадете погрешно впечатление. Той трябва да бъде добре опакован и се разопакова при получаването му. Ако подарявате цветя (например на съпругата на домакина), те не трябва да са далии или хризантеми.

Полша
Подаръците са част от полската делова култура, но не трябва да са скъпи

Швейцария
Подаръците не са от значение за швейцарските делови среди.

Страните от Южна Америка
Черното и розовото тук се използват само през Страстната седмица и не е подходящо да се опакова подарък в тези цветове.2) Получаване и поднасяне на подаръци в България

Подаръци

Приемете неочакван подарък, ако не е твърде скъп

В България изразяването на благодарност чрез подарък е част от народопсихологията. Това е най-често срещаната форма на внимание и уважение. Никога не трябва да се чувстваме неудобно, когато ни поднесат неочакван подарък. Напротив, трябва да ни е приятно, че някой се е сетил за нас. Във вашия случай веднага след като получите подаръка, се обадете по телефона, за да благодарите на човека, който го е изпратил. Никога не казвайте "нямаше нужда" или "защо си правите труда", както и "какво толкова съм направил". Кажете, че ви е изключително приятно, освен това обичате вино (в случай че наистина е така) и още същата вечер ще го опитате.
Подарък може да се върне, когато стойността му е твърде висока и той би се възприел повече като подкуп, отколкото като израз на благодарност. В случая с бутилката вино няма такава опасност, освен ако не става дума за някакъв уникат.
Ако наистина се стигне до връщане на подарък, прибавете към него кратка бележка и обяснете например, че вътрешните правила на вашата компания не ви разрешават да получавате подаръци над еди-каква си сума. Посоченото число трябва да е доста по-малко от истинската цена на подаръка, разбира се. Така ще посочите логичен аргумент за постъпката си и е малко вероятно да обидите подаряващия. В същото време ще се издигнете още повече в очите му като лоялен и честен служител.
Ако обаче подаръкът е рекламен сувенир, т.е. върху него е изписано логото на фирмата, тогава не го връщайте. След като фирмата е преценила, че рекламните й сувенири могат да бъдат на много висока цена, вашето задължение е само да се обадите и да благодарите.

Почерпете в офиса за първа заплата

Изказването на благодарност в общуването с колеги, партньори и клиенти е ценно и високо оценявано умение и в личните, и в деловите отношения. Когато благодарността е искрена, тя винаги се усеща и оставя приятно впечатление.
Правилният начин да се отблагодарите на директора, който ви е наел, е да му напишете благодарствено писмо непосредствено след постъпването ви на работа. Изразете благодарността си за това, че е избрал именно вас. Кажете също, че се надявате да допринесете за развитието на фирмата с вашите познания, опит и т.н. Ако вече е късно за писмо, т.е. вече работите в компанията от известно време, тогава можете да поканите него и други ваши колеги на обяд и тогава да кажете пред всички, че сте доволни от новата си работа. Разбира се, добре е да изберете подходящ момент за това, т.е. да има конкретен повод. Така например поканете ги, след като изтече пробният ви период или в края на първия месец, когато получите първа заплата. Можете също да почерпите в офиса с бонбони - това също е подходящ начин да изразите благодарността си.
Неуместно би било обаче да се отблагодарите на директора чрез материален подарък. Това е проява на лош вкус и трябва да се избягва в деловите отношения. Такова поведение може да се приеме двусмислено и затова е препоръчително да се избягва.
В интерес на истината най-добре поднесената благодарност към началника е добре свършената работа. Така че опитайте се чрез всекидневната си работа да убедите директора, че е направил най-добрия избор, като ви е назначил.

Зарадвайте партньора с подарък за неговото бебе

Ако партньорът или клиентът са важни за бизнеса ви и имате добри лични контакти с него, не пропускайте възможността да засвидетелствате своето човешко отношение и съпричастност към неговата лична радост. Във всички случаи поднасянето на подарък за бебето му би се възприел като много мил жест от ваша страна.
Подаръкът трябва да е персонален, т.е. да е за самото новородено. Логото на фирмата ви под никаква форма не бива да присъства върху него. Някои фирми имат "на склад" скъпи предмети, предназначени за важни клиенти, но те не са подходящи за случая, тъй като са подготвени с рекламна цел.
Изборът на подарък е безкрайно голям и тъкмо затова може да се окаже доста труден. Въпреки това не допускайте грешката да попитате таткото какво още е необходимо за бебето. Такъв въпрос могат да задават само най-близките и роднините. Постарайте се подаръкът да остане мил спомен както за родителите, така и за самото дете, когато порасне.
Идеи за подходящи скъпи подаръци са сребърни или порцеланови предмети - чаша, лъжичка, малка кутийка, както и рамка за снимка. Хубаво би било например да се гравират името и датата на раждане на детето на подходящо място, ако предметът позволява (от вътрешната страна на капака на кутийка например). Подаръци, които са по-евтини, но също прекрасни спомени, са луксозно издание на детска книга, която да е първата за бъдещата библиотека на новороденото, както и златно медальонче или юбилейна монета от годината на раждането.
Препоръчва се подаръкът за бебе да се поднесе лично на родителя при първа възможност. Може и да се изпрати до дома на партньора. По принцип бизнес подаръците се изпращат на служебния адрес, но подаръкът за бебе се приема за личен.
Когато началникът ви стане баща, подаръкът трябва да бъде от екипа или от цялата фирма, ако тя е с по-малък състав. Той се поднася на традиционната почерпка за новороденото. Проява на внимание е също да изпратите цветя на майката още докато тя е в болницата.

Подарък се поднася само на тържество по съответния повод

Подаръци за рождени дни на началници, клиенти и партньори се поднасят само когато те имат юбилей или са ви поканили на тържество. В повечето фирми служителите организират малки почерпки за рождените си дни и колегите им поднасят подарък. Когато шефът е рожденик и почерпи подчинените си например с бонбони, всеки трябва да му честити лично. В такъв случай не е необходимо да се поднася подарък. Ако началникът покани колегите си на по-голяма почерпка, тогава е нормално да му се поднесе общ подарък.
Секретарката не е длъжна да подготви личен подарък отделно от останалите колеги. Дори напротив, такава постъпка може да се изтълкува неправилно като опит за сближаване. Тя най-малкото ще постави началника в неудобно положение и ще го накара да се почувства задължен да върне жеста.
Когато клиенти и партньори имат рожден ден, достатъчно е да им честитите, като им изпратите картичка. Това би ги зарадвало и със сигурност би оставило у тях добро впечатление. Ето защо купете повече картички наведнъж и накарайте компютъра си да ви подсеща няколко дни по-рано за предстоящия рожден ден. Обаждането по телефона също е допустимо, стига рожденикът да не се почувства задължен непременно да ви покани на празника си. Подаръци не се правят, ако не гостувате на специално тържество по случай рожден или имен ден.


Благодарете за подарък по телефона или имейла още същия ден

Без значение какъв подарък получавате по празниците - дребен рекламен сувенир, календар или кошница с вино, редно е да покажете уважение към човека, който го е изпратил. Когато ви поднесат подарък лично, отворете го, разгледайте го още в присъствието на подаряващия и покажете, че му се радвате. Добре е да кажете и нещо конкретно за качествата на самия предмет. Когато има приложена поздравителна картичка, прочетете първо нея и едва след това обърнете внимание на подаръка.
Когато получите подарък по куриер или по пощата, задължително благодарете на подателя. Най-добре е да му се обадите по телефона. В краен случай, ако по някаква причина се чувствате неудобно или смятате, че моментът не е съвсем подходящ, напишете му имейл. Добрият тон изисква това да стане още в същия ден. Ако сте отсъствали, когато подаръкът е пристигнал, обадете се да благодарите до края на деня, в който той ви бъде предаден.
Когато получавате подарък, никога не казвайте "но, моля ви, нямаше нужда", дори ако си го мислите. Тази реакция обикновено се възприема като израз на предвзетост. Има случаи, когато при вида на подаръка ви се доплаква или ви идва да се изсмеете на глас. Въпреки това трябва да останете тактични, защото става дума за жест на внимание - подаряващият си е направил труда да подготви нещо за вас, искал е да ви зарадва, най-малкото е помислил за вас. Пък и в крайна сметка какви подаръци е избрала фирмата за своите клиенти и партньори не зависи от отделните й служители.
По време на коледните и новогодишните празници се случва да получите неочакван подарък от партньор или клиент, когото сте пропуснали при разпределянето на вашите подаръци или просто фирмата ви няма практика да прави рекламни сувенири. В такива случаи не бива да хуквате към "скрития инвентар", за да грабнете първия попаднал ви предмет и да отвърнете на жеста с недобре подбран подарък. Това още повече би подчертало гафа. Не бива и да започнете да се вайкате и обяснявате с фрази от рода на "нашата фирма няма такава практика и не съм се подготвил". Извинението само ще притесни подаряващия. В такива случаи най-добре е да приемете подаръка с усмивка и мило да благодарите, а вие да поднесете подарък не още на другия ден, а при следващ подходящ случай, ако това ви е възможно.

Съобразете подаръка с вкуса на получателя

Ако сте поканени да присъствате на сватбата, трябва да поднесете цветя на булката в подходящия момент (когато младоженците минават да поздравят гостите си в ресторанта). Препоръчвам ви да изпратите самия подарък предварително в дома им (например предишния ден). Когато не сте поканени на самото тържество, но желаете да поздравите младоженците, изпратете букет или кошница с цветя в дома им също един ден по-рано от самото събитие. В специализираните магазини можете да намерите подходящо аранжирани кошници за повода, например с бутилка шампанско или вино вътре. И в двата случая не забравяйте да прикрепите към букета или кошницата малка картичка с пожелания, собственоръчно надписана от вас.
Изборът на конкретен подарък е сериозна и трудна работа, защото той е израз на вашия вкус, чувствителност и изобретателност. Особено в този случай подаръкът ще напомня дълго, а може и цял живот за вас. Ето защо е добре да го обмислите внимателно. Важни за правилния избор биха били стилът на живот на младоженците, техните предпочитания и степента ви на близост с тях. Не на последно място са и финансовите ви възможности.
Обикновено като подходящи за сватбени подаръци се смятат вещите за дома - класическите сребърни или кристални предмети, от антикварните до съвременните. Ако познавате младоженците достатъчно добре, можете да ги изненадате с уикенд за двама на море или планина. Ако не сте чак толкова близки, опитайте с неутрални подаръци, за които сте убедени, че винаги ще "влязат" в употреба, като например фотоапарат, сребърна рамка за снимка, икона и др. Не забравяйте да сложите под опаковката на подаръка поздравителна картичка.

Можете да надпишете книга за подарък

И най-малкият подарък е важен, дори само заради факта, че някой е помислил за вас. Той е израз на внимание, уважение, приятелство. Много мило, че вашите колеги са решили да ви зарадват по този начин. Фотоалбумът е подходящ избор за рожден ден, защото за такъв празник обикновено се поднася личен подарък. Разбирам вашето разочарование от надписа вътре - първата страница на албума не е подходящо място за пожелания. Вместо него вашите колеги биха могли да сложат там обща снимка или ваша, направена в офиса, и да я надпишат на гърба или да приложат към нея поздравителна картичка.
Що се отнася до книгите, нещата са по-различни. По-прието е в тях да има надпис, а не придружителна картичка. Посланието също е от значение. Ако текстът е „Честит рожден ден, Ели. От колегите”, това е просто отбиване на номер. Но ако прочетете там нещо сърдечно и оригинално, тогава вероятно няма да ви е неприятно, а, напротив, ще си спомняте с удоволствие за повода дори години по-късно.
Малки гравирани табели (с пожелания и дата на събитието) се слагат обикновено на лични подаръци по повод годишнини или важни събития (сватби, пенсиониране и др.), но не от най-близките - предполага се, че техните подаръци се помнят. Във всички случаи, за да бъде напълно завършен един подарък (ако не е книга), към него би трябвало да добавите и личен знак - поздравителна картичка, която да засвидетелства вашето отношение към получателя. Най-добре е да не използвате напечатаните пожелания, а да добавите свой текст. Непременно се подпишете с цялото си име - неучтиво е да сложите само подпис.

Подаръци се поднасят на кръгли годишнини

Подаръци се правят обикновено при кръгли годишнини на добри партньори. За да направите най-подходящия избор, трябва да се съобразите с няколко основни неща: дали годишнината е кръгла, какви са отношенията на вашата фирма с домакините и колко пари сте готови да похарчите. Подаръкът трябва да е предназначен за фирмата, т.е. не се правят персонални подаръци на изпълнителния директор или собственика. Наред с „тривиалните“ предмети на изкуството (картини, пластики, скъпи вази и др.) възможни подаръци са и такива, които имат символично значение. Например барометър или компас (за да се следи по-лесно „движението“ на бизнеса и да се определя правилната посока за развитието му), също стари или красиви предмети, свързани с предмета на дейност на фирмата и др.
Именно сферата на дейност на компанията рожденик влияе най-силно върху избора на подходящ подарък. Стара крачна шевна машина Singer едва ли би била подходяща за годишнина на адвокатска кантора, но би била интересен подарък за фирма, производител на облекла. Добре е подаръците да се съобразяват и с обстановката в офиса на компанията, т.е. да могат да се сложат във фоайето, в кабинета на изпълнителния директор или другаде.
На малка месингова табелка, прикрепена на дискретно място към подаръка, се изписват поводът за него и името на фирмата изпращач. Отделно е редно да изпратите красив букет или кошница с цветя, към които също трябва да прикрепите картичка с поздравления и пожелания. Подаръците, както и цветята, се изпращат предишния ден или в деня на събитието в офиса на фирмата, а не се поднасят на самото тържество.

Цветя

България , общо взето, цветя е прието да се изпращат по повод раждане на дете, сватба и т.н.

Не подарявайте червени рози на съпругата на началника

Хората в деловия свят ценят изключително високо поканите за вечеря в дома на бизнес партньор или клиент. Те се възприемат като знак на изключително внимание, тъй като домакинът е готов да разкрие част от личния си живот. Вие сигурно се чувствате поласкан от поканата и с пълно право. Във всички случаи тя е знак, че началникът ви, цени вашите професионални качества.
Вашето поведение по време на вечерята ще е от основно значение за това дали да бъдете сред поканените и следващ път.
Проява на добри обноски е при влизане да поднесете на домакинята букет цветя. Ако знаете, че тя има градина, гледайте да изберете цветя, които не би могла да отглежда там. Не подарявайте на съпругата на началника си червените рози - в по-голямата част от света те символизират романтични намерения. Можете също да поднесете бонбони, сладки, бурканче български мед или нещо друго характерно българско.Това, което обикновено наричаме етикеция, протокол или умение да се държим в обществото, днес в САЩ представлява цяла индустрия. Стотици са фирмите, които организират различни курсове за усъвършенстване на поведението, десетки са учебниците, които се издават и преиздават в огромен тираж. Американците са убедени, че това обучение се отразява благоприятно на техния бизнес, на личния им живот, колкото и скъпо да го заплащат. Курсовете никак не са евтини, а индивидуалната подготовка струва десетки хиляди долари. В рамките на тези курсове се инсценират официални срещи, приеми, коктейли, официални вечери и обеди, размяна на подаръци, произнасят се тостове и се води "малък разговор". Типично за американците е, че те никак не се срамуват да признаят, че твърде малко разбират от добри обноски, и като деца повтарят след лектора всеки негов жест или изречение, ако е необходимо - и десетки пъти.
Засилените контакти на българите със света през последните десет години, участието им в обществени прояви у нас и зад граница доведоха до осъзнаване на необходимостта от шлифоване на обноските. Вече се появиха първите курсове по бизнеспротокол. Стана очевидно, че преводните учебници са приложими само донякъде, защото протоколът има и свои национални особености. У нас, както и навсякъде другаде, има "добри практики" в общуването, които трябва да се поощряват, и "лоши практики", които следва да бъдат разобличавани.