Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


Скъпоценните камъни и зодиакалните знаци

Тук може да изберете естествн камък,минерал или кристал за вашите любими хора!

android-tableti.jpg

 

 Всеки минерал има своя структура, около която се разполага неговото информационно-енергийно поле. Кое е първично в минерала — физическата му структура или неговото поле е въпрос, с който се занимава езотеричната минералогия. Астролозите от своя страна се интересуват преди всичко от взаимодействието на минералите с човека.
"И рече Бог: да има твърд посред водата... И създаде Бог твърдта... Твърдта Бог нарече небе." Битие 1:6, 7, 8

Според зороастрийските легенди, Небето-Твърд е убежището, създадено от Твореца за всички праведници. Но силите на злото проникнали там и разбили тази твърд и тя се пръснала на хиляди малки скъпоценни частици, които обсипали цялата земя. Това са днешните скъпоценни камъни.

Камъни, които са свързани със зодиакалните съзвездия, господстващи на небето в момента на раждане на човека, въздействат благоприятно, и обратно, камъните на противоположните зодиакални знаци, ще бъдат в дисонанс и ще накърняват съдбата и живота на човека.


АВАНТЮРИН - Изостря емоциите. Може да помогне на хазартните натури. Истинското му амплоа обаче е - помощник в любовта. Събужда емоционалността, внушава оптимизъм и увереност в себе си. Капризен и променлив, камъкът не бива да се носи дълго време. При невнимателно използване може да доведе до физическо изтощение, а картоиграчите да претърпят крухти материални загуби.
 АМЕТИСТ - камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. Носи се в сребърен обков на безименния пръст. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Но понеже е прозрачен, той е променлив и не е лесно да се установят хармонични взаимоотношения с него.
АКВАМАРИН - укрепва духа и разобличава измамата. Няма да ви даде да хитрувате. Затова на потайните характери няма да е от полза.
АЛЕКСАНДРИТ - "тежък" камък. Магически барометър - преди нещастие пожълтява. Ако човек иска да изпита силата на характера си - няма да намери нищо по-добро. Защото след страданията идват щастие и покой. Подходящ камък за онези, които дават обет.
АХАТ - защитава от уроки и лоши очи. Черният ахат предизвиква печал и може да създаде непредвидена ситуация. Белият или жълтият - спомага за доброта, мекосърдечие и вътрешна увереност. Ако по природа сте боец, то ахатът може да ви направи жалък.
БИСЕР - камък на хора, уверени в себе си до фанатизъм. Дава им обективност, предпазва ги от надценяване на собствените сили. Дава вярност в любовта, укрепва дома. Ако човек върви по неправилен път, потъмнява.
ДИАМАНТ - сериозен "царски" камък. Носи щастие само ако сте посветен или сте го получили в наследство. Носи огромната енергия на целия Зодиак.Ако вашите сили са несъизмерими с неговата енергия, заплашва ви изтощение. Белите диаманти могат да носят всички. Но за да привикне камъкът към вас, ще трябва да минат не по-малко от 9 години. А дотогава може да го носите само един път в месеца.
ГРАНАТ - носи щастие само на страстните, активни хора, емоционално всеотдайни. Работи в екстремални ситуации. Помага да се овладее бурната динамика на събитията, източник е на енергия. Ако сте твърде благоразумни, с подреден живот или се стремите към него, гранатът ви е противопоказан. Зеленият е свързан с любовта, грижовността. Прави човека сантиментален и поетичен. Неутрализира конфликтите, укрепва семейното огнище. Разпространени са и изкуствените гранати. Те действат като допинг, като чаша кафе - вливат страст.
КЕХЛИБАР (макар че не е минерал) - универсален очистител на вашия организъм. Трябва да се носи дълго време. Ако това е гердан, нека е по-близо към шията. Ако е пръстен, нека е в меден обков.
КОРАЛ - червеният е предназначен за мъже, белият - за жени. Това правило да се спазва строго, тъй като камъкът е твърде воинствен. Предупреждава за опасности, тласка към подвизи и заставя да се търсят приключения.
ЛАЗУРИТ - уникален камък. Неочаквани изненади, радост, късмет в хазарта. Подходящ за хора, стремящи се към постоянно обновление в живота. Укрепва дружбата. Един от най-позитивните скъпоценни камъни.
МАЛАХИТ - привлича към вас огромен интерес от страна на околните, дотолкова че тяхното внимание може да ви смачка. Подходящ е за хората на изкуството, литератори, артисти. Не се препоръчва на младите момичета, за да не провокира ситуация на настойчиво, нахално ухажване. Обков - сребърен, по-добре меден, но не и златен.
НЕФРИТ - основен камък с множество оттенъци, най-рядко се среща благородният светлосин нефрит. Свързан е с подмладяване и вътрешната трансформация, с победата над нисшето начало в човека. Лишава обаче човека от контакти, обръщайки го изцяло навътре. Белият е медицински, нормализира дейността на бъбреците.Потъмняването на камъка предсказва нещастие. Говори за това, че вие сте непоправими и упорити в заблужденията си. И от това ви състояние може да ви изведе само житейски удар, който всъщност приближава.
ОБСИДИАН - вулканично стъкло. Предпазва от лоши постъпки, но не и от урочасване. Камък на предпазливостта. Не се увличайте твърде дълго в носенето му - може да ви превърне в страхливец, но ако характерът ви не го позволява, той ще ви предпази от грешки, за които после бихте се разплащали дълго.
ОПАЛ - измамлив. Не се препоръчва за постоянно носене. Дори през деня е добре да сменяте пръстите, на които го носите. Камък на мечтателите, ражда несбъднати мечти, отвежда в страната на копнежите.Ако смятате, че при вашия прагматизъм малко мизантропия няма да ви навреди, то опалът може да събуди наивност и неподправено възприятие.


 ОНИКС - камък на борците и упоритите. Дава възможност "с глава да се пробие стената". Препоръчва се на педантите, хората със скрупули и целеустремените хора.
ОПУШЕН КВАРЦ - медиативен, лечебен. Изчиства организма и извежда застоялата патологична енергия. Не допуска постоянно носене, а само с оздравителна цел.
ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ - спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността на нещата. Изостря мисълта, укрепва паметта. По-добре е да се носи като колие, или на верижка, но не и във вид на пръстен. Може да се държи в джоба на панталона или като "камък в пазвата".
РУБИН - лидерски камък. Провокира тщеславие, творческо отдаване. Ако не сте ръководител, може да предизвика у вас преразход на енергия. Противопоказан е на хора със заболявания на кръвта, хипо- и хипертоници.
СЕРДОЛИК (карнеол)- силни лечебни свойства. Укрепва здравето, неутрализира болестите. Универсален камък: могат да го носят всички.
САПФИР - укрепва неформалната власт, оказва скрито влияние. Камък на учителите. На онези, които искат нещо за себе си, няма да им даде нищо. А ако сте безотговорни и лениви, ще смъкне от гърба ви и последната риза.
СМАРАГД - носи щастие само на чист човек, не обезателно високообразован. Интелектът няма да ви помогне да осъществите контакт с него. Свързан е с интуицията и изчистването на каналите на тънките енергии. Камъкът може много, но ще ви помогне, ако сте честни, с чисти помисли и чувства и не приемате двойственост в живота си.
ТОПАЗ - камък на криминалистите и психолозите. "Изостря нюха". Но може да разруши семейната идилия. Хората, склонни към излишна подозрителност, основана на комплекс за малоценност, трябва да се внимателни с него.
ТЮРКОАЗ - има няколко вида. Белият - млад, формиращ се. Подходящ за хора, които обичат да вървят "ва-банк", да рискуват, да блъфират. Но не за картоиграчите в живота, а за младите воини с твърда жизнена позиция. Светлосиният е най-благороден. Свързан е с властта, авторитета, справедливостта. Дава умения на водач. Зеленият е "мъртъв". Предназначен е за хора, постигнали целите си. Камък на установяването. Добър е за възрастни хора.
ХРИЗОЛИТ - камък, даващ познание за висшите закони. носи късмет в съдебни дела. Свързан е с триумфа на мира и любовта.
ЦИРКОН - укрепва личностното, вярата в себе си. Може да превървне обаче уверния човек в нагъл тип и ярък индивидуалист. Не прекалявайте с него.
ШПИНЕЛ (ЛАЛ) - дава щастие. Помнете обаче, че щастливата ситуация е нетрайна. И след нея не се отпускайте. Съдбата е променлива.
ЯСПИС - има много видове. Зеленият предпазва от болести. Жълтият регулира отношенията с началството. Свързан е с дълга и честта. Пъстроцветният е камък на копнежи и вдъхновение.Предлагаме ви таблица, в която са описани скъпоценните камъни за всяка зодия. В таблицата има данни за всеки зодиакален знак, като са взети предвид 27 астрономични школи. Цифрата в скобите означава броят на астрологичните школи, които препоръчват дадения минерал за конкретнис знак.

ОВЕН
аметист,
сердолик (по 10),
рубин (8),
диамант (6),
родонит(5), сардоникс,
халцедон (по 4),
хематит,
оникс (по 3),
всички червени
камъни
ТЕЛЕЦ
ахат (13), тюркоаз, сардоникс (по 9), корал, оникс,
розов кварц (по 5), нефрит (4), авантюрин, смарагд,
малахит (по 3), всички бели, прозрачни камъни
БЛИЗНАЦИ
берил (10),
ахат (8), топаз,
планински
кристал,
тигрово око
(по 7),
сардоникс,
хризопраз (по 6),
аметист,
цитрин (по 5), карнеол,
оникс (по 4), всички пъстри и ивичести камъни
РАК
адулар,
халцедон (по 7),
ахат, сердолик,
хризолит,
хризопраз (по 5),
авантюрин,
аметист, бисер,
нефрит (по 4),
тюркоаз, смарагд,
опал (по 3),
всички бели,
непрозрачни
камъни


ЛЪВ

хризолит (10),
рубин,
кехлибар (по 9) ,
яспис (8),
гранат,
топаз (по 6),
сердолик (5),
берил,
тигрово око
(по 4),
планински кристал,
малахит,
сардоникс,
циркон, цитрин
(по 3), всички
златисти и
жълти камъни.

ДЕВА

яспис (13),
смарагд, нефрит,
сердолик,
сапфир (по 8),
планински
кристал (7),
оливин,
цитрин (по 6),
халцедон (5), ахат,
оникс (по 4)

ВЕЗНИ

диамант, опушен кварц (по 8),
бял нефрит, опал,
планински кристал (по7),
сердолик,
яспис (по 6),берил, топаз (по 5), фелдшпати
с преливащ (във вид на око) рисунък, хризолит,
цитрин (по 4),
всички розови
камъни

СКОРПИОН

карнеол,
топаз (по 10),
хематит (9),
гранат (8),
аквамарин (7),
яспис (6), аметист,
малахит, рубин,
сапфир,
хризопраз (по 4)

СТРЕЛЕЦ

тюркоаз (10),
аметист (7),
халцедон (6),
циркон, гранат,
изумруд, лазурит,
хризолит (по 5),
амазонит, оникс,
сапфир, топаз,
чароит (по 4),
всички червени и
зелени камъни


КОЗИОРОГ

оникс (15),
малахит (8), рубин,
хризопраз (по 6),
ахат, аметист,
морион,
нефрит (по 5),
гранат, смарагд,
котешко око,
обсидиан, опал,
опушен кварц,
яспис (по 4), всички червени прозрачни
и черни камъни


ВОДОЛЕЙ

лазурит (13), обсидиан (11), тюркоаз,
сапфир (по 8), хиацинт (циркон), гранат,
соколово око (по 5), аметист, планински кристал,
яспис (по 4)


РИБИ

аметист (10),
сапфир (7),
александрит,
червен корал,
хризолит,
яспис (по 6),
аквамарин (5),
бисер,
лазурит (по 4)Всеки нов камък е добре още в началото дасе измие под течаща вода и тази процедура е правилно да се прави редовно (ако водата е взета от свещен извор, се смята за още по-благоприятен фактор).
Ако камъкът е без обков, не бива да се поставя в центъра на дланта. Взимайте го самос върха на пръстите си.
Камъкът не бива да се носи постоянно: винаги трябва да се имат предвид неговите характеристики и собственото ни психосоматично състояние.
Дясната ръка при мъжете и лявата — при жените са свързани със светлите сили. Следователно, всички накити, които се носят на нея, усилват положителното влияние на планетите. На "нещастната" ръка е хубаво да се носят камъни, които са ви противопоказани, за да неутрализират негативните енергии, които идват към вас от космоса.

Изкуствените синтетични кристали се отнасят към съвсем друга категория камъни. Не бива да се забравя, че природните кристали са получили частица от земната енергия. Синтетичните камъни са продукт на човешкия труд и в тях има частица от енергията на производителя. Но те са лишени от земна енергия. Тяхното информационно-енергийно поле е целенасочено, концентрира само един тип енергия. Те не могат да дадат на човека онези сили, които не му достигат. Такъв камък може само да натрупа излишък от енергия с определена насоченост. Например, ако природният смарагд стимулира сърдечната дейност, то при ускорен пулс и повишено кръвно налягане е подходящ и изкуственсмарагд.
СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ЗОДИИ

 

 

 

Използването на минералите и различни животински кости като украшения с цел предпазване от злите духове има твърде далечна история.

Първите ювелирни изделия са били използвани по време на последния ледников период, приблизително между 40 000 и 20 000 години преди новата ера. Възрастта на различни женски статуетки, открити в Моравия, в централна Европа, са определени чрез радиовъглероден анализ и са на възраст 25 000 години.

Началото на ювелирното производство, близко до съвременното започва в Западна Азия с възникване на първата цивилизация в долината на река Тигър и Ефрат, на територията на съвременния Ирак. Най-древният предмет, изложен през 1976 г. в Британския музей е открит в Арпач, близо до Ниневия в Асирия и датира от Халафския период около 5 000 години пр.н.е.

Египетската цивилизация непосредствено последваща Месопотамската, по право се счита като най-талантливата по отношение художеството и изключителната изработка на ювелирни изделия в периода преди Христа. Редица изящни предмети от скъпоценни камъни и бисери са открити в гробницата на Тутанкамон и съществува мнение, че красотата на рисунките и качеството на изработка, характерни за египетските ювелирни изделия от преди 4 000 години, никога не са били надминати. Египтяните са били изкусни майстори и са използвали такива материали, като тюркоаз, халцедон, лазурит и др.

Скъпоценните камъни заемат важно място в търговията от незапомнени времена и още в 5000 година пр.н.е. започват да се развиват търговските пътища. Египтяните използвали тюркоаз, добиван в рудниците на Синайския полуостров, а внасяли изумруд и лазурит от Афганистан. Лазуритовите находища в Басахшан и тюркоаза в Синай се явяват най-древните рудници.

По време на Новото царство (1559-1085 г.пр.н.е.) са използвали пещи, чиято температура достига до 1100 градуса по Целзий, а струята въздух се насочва чрез мехове. В такива пещи се е топяло стъкло и вероятно глазура за керамични изделия.

Ювелирните изделия широко се използват и в други ранни цивилизации, например в текстовете на Стария и Новия завет вече са споменати някои скъпоценни камъни. Римляните първи започват да използват диаманти. Ювелирните изделия съществуват при всички известни цивилизации и в някои от тях възникват оригинални стилове: у ацтеките в Мексико, у инките в Перу, при китайците в периода на династията Хан.

  В Средните векове скъпоценните камъни надделяват с почти магическите си свойства. В своето съчинение “Очерк за произхода и свойствата на камъните”, написано през 1672 г. Робърт Бойл казва: “Не подлежи на съмнение, че редкостта, блясъка и ценността на камъните са станали причина за това, през всички времена те да се считат за най-прекрасните и най-изисканите създания на природата”.

Според астролозите от най-древни времена, всеки скъпоценен камък помага за сполука, щастие и здраве, но само, ако носеният от индивида камък отговаря на знака на неговия зодиак, т.е. на неговата зодия.

Често съвременният човек не е наясно кой камък от съществуващите каталози да предпочете и кой наистина отговаря на неговия характер. Често недоумението е предизвикано от неяснотата по въпросите за “амулети” и “талисмани”. Смята се, че двете понятия са синоними, но в действителност истината е друга. Амулетът е вид украшение или тотем, който подсилва положителните сили на индивида.

Не напразно индианците са носели такива накити, изработени от дърво, кожа, камъни, различни пера от птици и т.н., чието единствено предназначение е било да помогнат личността да опознае себе си и да се свърже в единен ритъм с положителните енергии на Вселената. Докато талисманът е символ, който предпазва отделния човек от зловредните влияния на околната среда и заобикалящия го свят. Знае се, че при раждането на децата се връзва синя мъниста (стъкълце, под формата на сърце, око и т.н.) се цел “лошите” погледи на хората да не доведат до “уроци” и “омагьосване”.

Тук ще ви предложим камъни-амулети и камъни-талисмани, отговарящи на зодията и месеца на раждане:

 

Камъни – амулети

Дата на раждане

Зодия

Скъпоценен камък

22 март – 21 април

Овен

Червен яспис

Индийски карнеол

22 април – 21 май

Телец

Оранжев карнеол

Розов кварц

22 май – 21 юни

Близнаци

Цитрин

Тигрово око

22 юни – 21 юли

Рак

Хризопраз

Сив авантюрин

22 юли – 21 август

Лъв

Планински кристал

Сив кварц

22 август – 21 септември

Дева

Цитрин

Жълт ахат

22 септември – 21 октомври

Везни

Оранжев цитрин

Опушен кварц

22 октомври – 21 ноември

Скорпион

Кървавочервен карнеол

Сардер

22 ноември – 21 декември

Стрелец

Сапфирин

Халцедон

22 декември – 21 януари

Козирог

Оникс

Котешко око

22 януари – 21 февруари

Водолей

Тюркоаз

Соколово око

22 февруари – 21 март

Риби

Аметист

Аметистов кварц

Най-широко разпространено обаче е избирането на скъпоценните камъни-талисмани, според месеца на раждането. Преди около 2 десетилетия Международната гемоложка асоциация прие единен официален списък на скъпоценните талисмани и цветовете на отделните месеци.

 

Камъни – талисмани

Месец на раждане

Цвят

Официален скъпоценен камък

Януари

Тъмночервен

Гранат

Февруари

Лилав

Аметист

Март

Бледосин

Аквамарин, Хелиотроп

Април

Бял (прозрачен)

Диамант, Кварц

Май

Светлозелен

Смарагд, Хризопраз

Юни

Кремав

Лунен камък, Бисер

Юли

Червен

Рубин

Август

Бледозелен

Хризолит, Сардоникс

Септември

Тъмносин

Сапфир, Лазурит

Октомври

Различно оцветен

Опал

Ноември

Жълт

Топаз

Декември

Небесносин

Тюркоаз

 

Съществуват камъни за всеки ден от седмицата. Тези минерали покровителстват индивида, според деня на неговото раждане. Този определител датира от времето на древните келти и е бил застъпен с техния календар-зодиак, според който на всеки човек съответства определено растение и минерал.

 

Камъни за всеки ден от седмицата

Понеделник - бисер или планински кристал

Вторник - смарагд или рубин

Сряда - аметист или магнетит

Четвъртък - карнеол или сапфир

Петък - смарагд

Събота - диамант или тюркоаз

Неделя - топаз или диамант

 

Дванадесетте ученици на Христос също имат емблеми от скъпоценни камъни. Дори в Откровението на Йоан, глава 21:18-20 са включени скъпоценните камъни като основа на бъдещия град на светлината: “...стените му бяха съградени от яспис, а градът беше чисто злато и подобен на чисто стъкло. Основите на градските стени бяха украсени с всякакви драгоценни камъни: първата основа – яспис, втората – сапфир, третата – халцедон, четвъртата – смарагд, петата – сардоникс, шестата – сардий, седмата – хризолит, осмата – берил, деветата – топаз, десетата – хризопраз, единадесетата – хиацинт, дванадесетата – аметист.”

Камъни – емблеми на светите апостоли

Андрей - син сапфир

Вартоломей - червен карнеол

Йоан - смарагд

Матей - аметист

Матиас - хризолит

Петър - яспис

Симон - розов кварц

Тадей - хризопраз

Тома - берил

Филип - сардоникс

Яков малкия - топаз

Яков големия - бял халцедон

 

На скъпоценните камъни са приписвали какви ли не магически и чудотворни свойства, предавани от по-възрастните на по-младите, от едни народи на други и от предходната историческа епоха на следващата. Но освен за разширяване на кръгозора от легендарните предания и поверия за скъпоценните камъни може да се извлекат и редица интересни и необходими зрънца за научната истина, съпътстваща много от тях.

 

 

 

 


Biggest web directory
Естествени камъни,полускъпоценни камъни,естествени кристали,минерали,на едро,купувам естествени камъни,кристали,

Авантюрин,Аквамарин,Амазонит,Аметист,Аметрин,Аниолит,Апатит,Ахат,Бронзит,
Варисцит,Гранат,Дюмортиерит,Евдиалит,Жадеит,Изумруд,Карнеол,Кварц,Кехлибар,Кианит,Корал,
Кунзит,Лабрадорит,Лава,Лазурит,Ларвикит,Ларимар,Лепидолит,Лунен камък,Магнезит,Малахит,Морганит,Мукаит,Нуумит,Обсидиан,Оникс,Опал,Перидот,Перла,Пиетерзит,
Прехнит,Риолит,Родонит,Родохрозит,Рубин,Сапфир,Сед
еф,Серафинит,Серпентинит,Слънчев камък,Содалит,Сугилит,Тигрово око,Топаз,Турмалин,Тюркоаз,Унакит,Флуорит,Фосили,Фосфосидерит,Халцедон,Хаолит,Хелиотроп,
Хематит,Хемиморфит,Хризоберил,Хризокола,Хризопраз,Цитрин,Чароит,Шунгит,Яспис