Loading... Please wait...Категории

Бюлетин новини


Съвети за почистване на петна

Подарък Съвет от нас: www.superpodaraci.mymall.bg Оригинален Подарък - Интересен Подарък

Съвети за почистване на петнаСъвети за почистване на петна

Всички ме се слъсквали с неприятни петна по любими вещи. Ето няколко съвета за отстраняването им.
Парфюм - намокрете малко парцалче в алкохол и намажете петното от двете страни на материята. След това изперете.
Цветен восък - само на химическо чистене!
Восък - петната от безцветен восък се премахват като материята се поставя между две хартиени кърпички или попивателна хартия, гладете с ютията на степен "вълна" или "коприна" и сменяйте хартията докато спре да се индикира.
Основи - когато попаднат върху дрехата или други артикули, е необходимо веднага замърсения участък да се изпере в обилно количество студена вода, а след това с оцет, разреден с равно количество вода и отново се промива със студена вода.
Сребърен нитрат /адски камък/ - петната се накисват в 5% разтвор на калиев йодид, при което петната от кафяви стават светложълти. Крайното обезцветяване става с помощта на 10% разтвор на натриев сулфат и след това се изплакват с хладка вода.
Мастило - трие се с амоняк, накисва се в прясно мляко - несварено и студено или замърсения участък се държи един час в глицерин, а след това се промива с топла вода, в която има разтворена малко готварска сол. И още един метод - с разтвор на амоняк и сода бикарбонат, в съотношение 1 ч лъжичка амоняк и 2 ч лъжички сода бикарбонат.
Индиго - почистваме със спирт, след това изпираме с вода, която сме омекотили с малко сода бикарбонат.
Туш - изпират се с гореща сапунена вода , в която предварително сте капнали малко амоняк.
Йод - чисти се с разтвор, който съдържа 3 части сапунен разтвор и 1 част бензин, след което се изпира. Йод и Калиев перманганат се почистват още и с разтвор на натриев сулфат /фотографски фиксаж/.
Фулмастер - търкайте с памуче натопено със сок от лимон и след това изперете дрехата.
Химикалка - напръскайте петното със спирт за горене и или с наколко капки бял винен оцет.
Блажна боя - изпираме дрехите в гореща сапунена вода, в която сме разтворили 5 супени лъжици терпентин.
Петна от блажна боя по изкуствени, памучни и вълнени материи ще изчистите като ги натопите от половин до един час в чист терпентин. След това ги изперете по съответния начин според материята на дрехата.
Боя за коса - такива петна се отстраняват само от бели материи с 3% разтвор от водороден прекис и амоняк.
Туткал - изпираме в гореща вода, с малко спирт или амоняк и прах за пране.
Лепило - /на дънки/, търкайте мястото съссмес от хладка вода и ацетон. Замърсените дрехи се изпират с толкова гореща вода колкото позволява материята. Упоритите петна накиснете предварително една минутка в горещ бял винен оцет.
Дъвка - най-лесно се отлепя като върху нея поставите парче лед, което предварително сте обвили в лед или сложите дрехата в камерата на хладилника за няколко минутки.
Трева - с тампон напоен в алкохол потупвайте петното докато изчезне. Внимание с дрехи от фини материи. Друг начин е да опитате най- напред да изтрием петното със спирт, ако не изчезне с перхидрол, но при положение, че дрехата не пуска боя.
Кръв - изперете със студена течаща вода, след това изперете цялата дреха така както е указано за материята от която е направена. При белите материи можете да добавите малко белина или няколко капки амониев спирт. Освен това, ако петната са по-стари или упорити като прострете дрехата, намажете петното с 3% разтвор кислородна вода и оставете да изсъхне на слънце. Този метод е подходящ и за цветни дрехи, но само ако са стабилни по отношение на боята и материята го позволява.
Из "Съветите на Маги"


полезни съвети за микровълнова фурна полезни съвети за почистване на петна